Nieuwbouw
Een nieuwbouwwoning kopen doe je niet elke dag.
Op deze pagina vind je uitgebreide en nuttige informatie over het kopen van een nieuwbouwwoning.
Je leest hier over de voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning. Daarnaast wordt toegelicht met welke partijen je te maken krijgt gedurende het aankoopproces.
Wat zijn de voordelen
van een nieuwbouwwoning?
Het gehele traject van kopen tot wonen duurt vaak langer dan bij bestaande bouw. Daarentegen is het uitzonderlijk om écht alles naar eigen hand te kunnen zetten. Het uitzoeken van een keuken en badkamer is bijvoorbeeld één van de voordelen. Het is een spannende en intensieve periode voorafgaand aan de daadwerkelijke oplevering van een nieuwe woning.
Een nieuwbouwwoning kopen kent vele voordelen:
✓ Kooprijs is vrij op naam (v.o.n.) = geen overdrachtsbelasting
✓ Notaris- en kadasterkosten zijn bij de koopprijs inbegrepen
✓ Weinig onderhoudskosten de eerste jaren
✓ De woning is naar eigen smaak in te delen
✓ De tuin is vrij in te delen en zelf te ontwerpen
✓ Goed geïsoleerde woning (geen geluidsoverdracht)
✓ Een energiezuinige woning is goed voor de portemonnee
Met welke partijen
heb je te maken bij nieuwbouw?
In het aankooptraject krijg je te maken met een aantal verschillende partijen. Hieronder stellen wij ze aan je voor.
1. De ontwikkelaar van het project is de initiatiefnemer van het nieuwbouwproject. Deze stuurt het team aan van architecten, ingenieurs, stedenbouwkundigen, constructeurs en makelaars. De processen bij de gemeente en de vergunningen-procedure verlopen via de ontwikkelaar.
2. De makelaar verzorgt de verkoop van het nieuwbouwproject. De makelaar is verantwoordelijk voor de verkoopstrategie en zorgt voor het soepel verlopen van het verkooptraject. Wanneer kopers zich inschrijven voor een project komen de inschrijfformulieren binnen bij de makelaar. De makelaar neemt contact op met alle aspirant-kopers voor het maken van een afspraak. Het toewijzen van een woning verloopt via het automatische systeem van de makelaar.
3. De kopersbegeleider is voor kopers het vaste aanspreekpunt voor alle vragen of wensen tijdens het proces van aankoop. Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst worden de kopers door een kopersbegeleider op de hoogte gehouden van de voortgang van de bouw. Kopers krijgen toegang tot een portaal waarin alles omtrent de woning staat vermeld. De communicatie met de kopersbegeleider, over zaken als meerwerkopties, verloopt via dit portaal.
4. De financieel adviseur brengt de financiële mogelijkheden in kaart en verzorgt het afsluiten van de hypotheek. Tevens stelt de financieel adviseur een verklaring op waaruit blijkt dat je (onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de bank) in staat bent de woning te kopen. Deze verklaring heet een financiële zekerheidsstelling of financiële scan en is belangrijk voor het toewijzen van een woning.
5. Bij de notaris vindt de eigendomsoverdracht van de grond plaats. De ontwikkelaar kiest een projectnotaris uit, dat is een notaris die is verbonden aan het nieuwbouwproject. Meestal wordt op dat moment ook de hypotheekakte getekend. Tevens kan de notaris advies geven over andere belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een testament.
6. De bouwer is de aannemer welke de woningen bouwt. De ontwikkelaar heeft in een vroeg stadium al contact met de bouwer en de onderaannemers. Individuele wensen en meerwerkopties worden door de bouwer in kaart gebracht.