Urban Properties BV - duurzame vastgoedontwikkeling

Nieuwbouw

Informatie over nieuwbouw

Urban Properties BV - duurzame vastgoedontwikkeling

Aankoop

Het kopen van nieuwbouw bestaat uit verschillende onderdelen.

Op deze pagina gaan we verder met het proces van het aankopen van een nieuwbouwwoning. 

De 10 stappen uit het aankoopproces staan hieronder overzichtelijk op een rijtje. 

1. De voorinschrijving

Bij elk nieuwbouwproject is een verkoopmakelaar betrokken. De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de projectontwikkelaar en zorgt voor een soepel verloop van de verkoop.

Vóór de start van de voorinschrijving wordt alle noodzakelijke informatie openbaar gemaakt op de projectwebsite van de ontwikkelaar en via de verkoopkanalen van de verkoopmakelaar. Denk hierbij aan o.a. de digitale verkoopbrochure, de beschikbare kavels, de woningtypologieën, de meerwerkopties, de model overeenkomsten etc.. 

De voorlopige verkoopprijzen v.o.n. worden voorafgaand aan de voorinschrijving openbaar gemaakt. In sommige gevallen zijn de definitieve verkoopprijzen v.o.n. al eerder bekend.
  
Voor alle type woningen zijn er realistische artist-impressions beschikbaar, van zowel het exterieur, interieur en 2D plattegronden. Er is een Virtual Reality-tour ontwikkeld waarmee je gemakkelijk een kijkje in de wijk kan nemen. Zo ben je maximaal geïnformeerd over de verschillende woningen en kun je je goed voorbereid inschrijven op je favoriete kavel.

Op de projectwebsite staat duidelijk vermeld wanneer de online inschrijving start en wanneer je inschrijving uiterlijk ingeleverd moet zijn bij de makelaar. De inschrijving gaat vaak digitaal. Voor het sluiten van de voorinschrijving moet het complete inschrijfformulier (met alle vereiste bijlagen) zijn ingeleverd. Hier worden geen uitzonderingen op gemaakt. Zorg dus dat je belangrijke data ergens noteert, zodat je geen deadlines mist.

Urban Properties

2. Een bouwkavel uitkiezen

Zodra alle informatie op de project-website beschikbaar is, is het belangrijk dat je je goed oriënteert op o.a. de verschillende type woningen, de grootte van de kavels, de zonligging, de ligging t.o.v. de buurpercelen etc..

Wanneer je alle project-gegevens goed bestudeerd hebt is het aannemelijk dat je een weloverwogen keuze maakt voor een specifiek bouwkavel. Heb je twijfel over een bouwkavel of wil je advies over een bouwkavel? De kopersbegeleide kan je ten alle tijden helpen met je keuze.

Indien je meerdere bouwkavels op het oog hebt dan kun je dit ook kenbaar maken. Je kiest dat een bouwkavel van je eerste keuze, je tweede keuze en derde keuze. Je voorkeuren geef je aan op het online inschrijffomulier.

3. Het online inschrijfformulier

Tijdens de voorinschrijving is er een online inschrijfformulier beschikbaar. Dit inschrijfformulier staat op de projectwebsite en dient volledig te worden ingevuld. Zonder volledige inschrijving kan er in de verkoopfase geen kavel worden toegewezen. Zorg dus dat alle gegevens correct zijn ingevuld en gevraagde bijlagen zijn toegevoegd.

Wat staat er op het inschrijfformulier?
✓ NAW-gegevens van de koper(s)
✓ Legitimatiebewijs (rijbewijs of paspoort) en documentnummer
✓ Eventueel de gegevens van een partner die meekoopt 
✓ De huidige woonsituatie en gezinssamenstelling
✓ De ingevulde financiële scan
✓ Welke bouwkavels de voorkeur hebben. We adviseren maximaal 3 bouwkavels te selecteren.
✓ Of je geïnteresseerd bent in opties, zoals een aanbouw van 2.40m of een dakkapel

4. De toewijzing

De voorinschrijving is een heel belangrijke stap voorafgaand aan de definitieve toewijzing. Hier maak je namelijk je serieuze interesse kenbaar en zonder voorinschrijving kan er in een latere fase geen kavel worden toegewezen.

Na de sluitingstermijn van de online inschrijving worden alle inschrijvingen bekeken en de woningen toegewezen. Zijn er meer gegadigden voor één kavel, dan gebeurt de toewijzing via een automatisch computerprogramma. Toewijzing vindt zelden plaats door middel van een loting.
 
Aspirant-kopers worden uitgenodigd voor een verkoopgesprek. Tijdens deze fase wordt er dieper ingegaan op het nieuwbouwproject en is er duidelijk wat er financieel haalbaar is. De financiële scan bij de voorinschrijving is daarom een belangrijk instrument om de koop te bespoedigen.

Bij sommige nieuwbouwprojecten is er zóveel animo dat de woningen direct kunnen worden toegewezen. Er is dan vooraf geen verkoopgesprek noodzakelijk. Het verkoopgesprek vindt dan plaats ná de toewijzing.

5. De koop- en
aannemingsovereenkomst

De koop van een nieuwbouwwoning wordt na de toewijzing vastgelegd in de koop- en aannemingsovereenkomst. De koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst zijn bij een nieuwbouwwoning onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De koopovereenkomst is een overeenkomst tussen de projectontwikkelaar en de koper en gaat over de aankoop van de grond. 

In de koopovereenkomst staan de bepalingen die betrekking hebben op de aankoop van de grond. Er staan bindende opschortende voorwaarden in vermeld. Dit zijn voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, alvorens de grond kan worden overgedragen en de bouw kan aanvangen. Denk hierbij aan dat er 70% van het totale project verkocht moet zijn, de omgevingsvergunning moet onherroepelijk zijn en er moet een Milieuvergunning zijn afgegeven door de gemeente. 

De aannemingsovereenkomst is een overeenkomst tussen de bouwer en de koper en gaat over het bouwen van de woning (de opstal). In de aannemingsovereenkomst worden de rechten en plichten betreffende de bouw van de woning vastgelegd. Hierin staan bijvoorbeeld de totale kosten van de woning vermeld, wanneer de bouwer welke termijn mag factureren en hoeveel werkbare dagen het project heeft. 

Urban Properties

6. Meer- en minderwerkopties

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijgt de koper een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider is voor de koper het vaste aanspreekpunt voor alle vragen of wensen tijdens het proces van aankoop.

De koper wordt uitgenodigd in het inspiratiecentrum voor een kennismaking en het bespreken van de gewenste meer- en minderwerkopties. Bij de verkoopinformatie van het nieuwbouwproject zit een koperskeuzelijst (of optielijst) met alle mogelijke opties voor jouw nieuwbouwwoning.

Meerwerkopties zijn opties die je graag éxtra in de woning wilt. Denk hierbij aan een uitbouw van 2,40m, een tweede badkamer of bijvoorbeeld een dakkapel of extra dakraam op zolder. Maar ook zaken als extra wandcontactdozen, een buitenkraan, voorbereiding voor een laadpaal of het isoleren van de garage staan hierin vermeld.

De meerwerkopties moeten vóór een bepaalde sluitingsdatum worden opgegeven. Bij opties wordt onderscheid gemaakt tussen ruwbouwopties, inbouwopties en afbouwopties. Deze drie zijn verschillend en hebben alle drie een andere sluitingsdatum. Zo behoort bijvoorbeeld een uitbouw tot de ruwbouwopties, een keuken tot de inbouwopties en een extra wandcontactdoos tot de afbouwopties.

Minderwerkopties zijn opties die je niet standaard wil laten uitvoeren of misschien ná oplevering zelf wil (laten) doen. Je ziet bijvoorbeeld af van de projectkeuken die wordt geleverd of je wilt ergens een deur of wandcontactdoos laten vervallen. Omdat deze zaken niet uitgevoerd worden, krijg je hiervoor geld terug. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de opdrachtbevestiging. Controleer de opdrachtbevestiging dus altijd heel zorgvuldig!

Alle opties worden besproken door de kopersbegeleider en verwerkt in een offerte. Wanneer alle keuzes definitef zijn gekozen ontvang je ter ondertekening de opdrachtbevestiging. Na ondertekening gaat de opdrachtbevestiging naar de bouwer, die weet dan precies wat hij moet bouwen.

Kopers krijgen toegang tot het kopersportaal waarin alle zaken omtrent je woning staan vermeld. Hierin staat bijvoorbeeld wat de sluitingsdata zijn, voor welk type deuren er is gekozen, welke tegels zijn uitgezocht, de plattegronden en optietekeningen van de woning en de getekende opdrachtbevestiging van de meerwerkopties. De communicatie met de kopersbegeleider verloopt via dit portaal. Heel erg handig!

7. Keuken, sanitair en tegelwerk

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning gaat het uitzoeken van een keuken, het sanitair en het tegelwerk net even anders dan je gewend bent.

Keuken
Elk nieuwbouwproject heeft een stelpost voor de standaard projectkeuken opgenomen. Een stelpost is een bedrag wat de waarde van de standaard projectkeuken vertegenwoordigt. Deze standaard projectkeuken is uitgekozen door de ontwikkelaar en voorzien van alle basisapparatuur. De kosten voor de standaard projectkeuken zijn bij de koopsom v.o.n. inbegrepen. 

Er zijn 3 verschillende opties voor het kiezen van een keuken:
1. De woning wordt na oplevering voorzien van de standaard projectkeuken. Je hoeft verder dus niks bij te betalen voor de keuken
2. De woning wordt na oplevering niet voorzien van de standaard projectkeuken, maar je kiest zélf een uitgebreidere keuken uit bij de keukenleverancier in het inspiratiecentrum
3. De woning wordt na oplevering niet voorzien van de standaard projectkeuken, maar je kiest zélf een keuken uit bij een externe keukenleverancier. De keuken wordt dan casco opgeleverd.

Bij optie 1 ben je al helemaal tevreden met de standaard projectkeuken. Dit is mede afhankelijk van je budget. Bij optie 2 en 3 kun je de keuken helemaal zélf samenstellen naar aanleiding van jouw wensen. Je ontvangt hiervoor een offerte van de keukenleverancier waarop je akkoord moet geven. Het meerwerk van de uitbreiding (optie 2) of de teruggave van de stelpost van de standaard projectkeuken (optie 3) wordt verwerkt op de opdrachtbevestiging van de meer- en minderwerkopties. 

Sanitair
Elk nieuwbouwproject heeft een stelpost voor het standaard projectsanitair opgenomen. Een stelpost is een bedrag wat de waarde van het standaard sanitair vertegenwoordigt. Het standaard sanitair is uitgekozen door de ontwikkelaar. De kosten voor het standaard sanitair zijn bij de koopsom v.o.n. inbegrepen. 

Bij het bezoek aan het inspiratiecentrum kun je alle mogelijke badkamers en toiletten bekijken. Afhankelijk van je budget kun je het standaard projectsanitair naar eigen wens laten aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om de badkamer casco te laten opleveren en het sanitair na de oplevering door een externe sanitairlevernacier te laten installeren.

Het meerwerk van het aanpassen van het sanitair of de teruggave van de stelpost van het standaard sanitair wordt verwerkt op de opdrachtbevestiging van de meer- en minderwerkopties. 

Tegelwerk
Elk nieuwbouwproject heeft een stelpost voor het standaard tegelwerk opgenomen. Een stelpost is een bedrag wat de waarde van het standaard tegelwerk vertegenwoordigt. Het standaard tegelwerk is uitgekozen door de ontwikkelaar. De kosten voor het standaard tegelwerk zijn bij de koopsom v.o.n. inbegrepen. 

Bij het bezoek aan het inspiratiecentrum kun je het tegelwerk uitkiezen. Afhankelijk van je budget kun je het standaard tegelwerk naar eigen wens laten aanpassen.

Het meerwerk van het aanpassen van het tegelwerk wordt verwerkt op de opdrachtbevestiging van de meer- en minderwerkopties. 

8. De notaris

Een nieuwbouwwoning wordt v.o.n. (vrij op naam) gekocht. Hierdoor betaal je als koper geen overdrachtsbelasting, geen notariskosten en geen Kadastrale kosten. De ontwikkelaar kiest een projectnotaris uit die zich verbindt aan het nieuwbouwproject. Dat is vaak een notaris uit dezelfde plaats als het nieuwbouwproject met affiniteit voor de bewoners van het project.

Zodra alle opschortende voorwaarden zijn vervuld zal de notaris de kopers uitnodigen voor de notariële levering. De notaris stelt hiervoor een akte van levering op welke ondertekend moet worden door de koper en de verkoper. Dan is de overdracht definitief en is de koper officieel eigenaar van de grond.

Van de notaris ontvang je een nota van afrekening over het gronddeel van de koopsom. Ook checkt de notaris of alle gelden zijn overgemaakt op de derdengeldrekening van de notaris. De notaris verzorgt de uitbetaling aan de verkoper en de verrekening met de koper.

De notaris is verantwoordelijk voor de inschrijving in het Kadaster, dit is de volgende dag zichtbaar in de registers van het Kadaster. 

Urban Properties

9. De bouw

Gedurende het bovenstaande aankoopproces is de bouwer achter de schermen al druk bezig met het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden. 

Het terrein moet bouwrijp gemaakt worden, materialen moeten worden ingekocht en de planning moet strak worden afgestemd met alle leveranciers en (onder-) aannemers.

Zodra alle meer- en minderwerkopties bekend zijn kan de bouwer d.m.v. de definitieve bouwtekeningen de planning compleet maken. 

In principe heeft de bouwer voldoende tijd om de nieuwbouwwoning af te bouwen. Normaliter zijn dat rond de 300 werkbare dagen, dat zijn de dagen waarop 'normaal' gewerkt kan worden. Een niet-werkbare dag is bijvoorbeeld een extreme regen-dag, windkrachten die gevaarlijk zijn, vorst of hevige sneeuwval. 

Door de ontwikkelaar wordt er een start-bouw evenement georganiseerd. Dit is een feestelijke bijeenkomst waarbij er gevierd wordt dat de bouw spoedig zal starten. De toekomstige bewoners kunnen op deze dag kennis maken met elkaar.

10. De oplevering

Wanneer de bouw is afgerond zal alvorens de woning wordt opgeleverd een voor-oplevering plaatsvinden. Tijdens deze vooroplevering loop je met de bouwer door de woning en noteer je samen, aan de hand van een opleverlijst, alle punten welken nog niet goed zijn. Er kan bijvoorbeeld een kras op een raam zitten door het transport of een wandcontactdoos nog niet correct afgemonteerd zijn. 

De bouwer moet dan nog in de gelegenheid gesteld worden om deze opleverpunten op te lossen. Wanneer alles naar wens is en volgens afspraak is afgewerkt, worden de sleutels overhandigd en is de woning officieel opgeleverd.

De bouwer staat gedurende een bepaalde periode nog garant voor bepaalde onderdelen van de woning. Dit staat allemaal vermeld in de aannemingsovereenkomst die is gesloten tussen de koper en de bouwer.

Bij de oplevering hoort de (digitale) garantiemap van de woning. Hierin staan alle belangrijke zaken van de woning vermeld, zoals o.a. garantievoorwaarden, type metselwerk, type en kleurstellingen van de kozijnen, BENG certifcering etc..

Urban Properties

Urban Properties B.V.
Dé specialist in projectontwikkeling en bouw

Samenwerken? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.